Productie studie ECHTE designstoel

Beeldmateriaal

De echte stoel ergens vinden bleek niet zo makkelijk. De stoel werd eerder verdeeld door Pastoe maar zij hebben hem nergens meer staan. De stoel wordt momenteel verdeeld door Padova vanuit Italië. Vragen om referenties naar locaties/klanten vielen in dovemansoren. Op het beperkte beeldmateriaal kunnen we de belangrijkste details echter wel afleiden.

Prototype Van Severen en Schwaerzler

De eerste echte LC03 werd geprototyped uit staal, een geslagen zitvlak en een frame uit aan elkaar gelaste buizen.

Productiemodel LC03

Het frame van het productiemodel  LC03 bestaat uit een geplooid frame van eveneens stalen buizen (gelaste meubelbuis of geëxtrudeerde buis, waarschijnlijk het eerste). Op minstens 1 plaats is een verbindingslas gemaakt om de uiteinden van de buis te verbinden, de las(sen) is(zijn) echter onzichtbaar gemaakt.

Het zitvlak is een harsgegoten composiet (polyester/glasvezel of speciale versie polyester/vlasvezel). Dit kan met de hand gebeuren door aanbrengen en rollen in een negatieve of op een positieve mal maar kan ook op industriële schaal door machinaal persen en impregneren; sheet moulding compound of bulk moulding compound.

Om het zitvlak met het frame te verbinden zijn er opgelaste ‘studs’ of steunbuisjes waarop het zitvlak steunt. In het zitvlak zijn op verstevigde plaatsen moeren ‘ingewerkt’ zodat het zitvlak met verzinkte inbusbouten tegen het frame kan worden geschroefd en zo op zijn plaats gehouden.

schets1

Ook mogelijk is dat de 4 steunpunten een T-stuk zijn (uit één stuk vormgegeven) waarop de buizen van het frame gelast worden.

schets2

Onderaan het frame zien we ook opgeschroefde steunvoetjes die contact van het stalen frame met de vloer vermijden. Geen detailfoto’s daarvan maar waarschijnlijk een catalogusonderdeel uit spuitgegoten, stevig doch iets zachter plastic (bv pp, ldpe) om de vloer niet te beschadigen bij verschuiven. Eveneens zou een harder plastic kunnen (zoals hdpe of abs) en is er een rubber of viltlaagje aangebracht.

Het geheel is afgewerkt met een witte of zwarte matte laklaag.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s